Turnitin İntihal Oranı Düzeltme Yöntemleri
Profesyonel olarak intihal oranı düzeltme ya da benzerlik oranı düşürme hizmeti için bana başvurabilirsiniz, ücretim kelime sayısı ve intihal oranına göre 12-24 bin TL arasında değişmektedir. Tel/Wsp: 05459301189 E-mail: benzerlikdusurme@hotmail.com
TURNITIN İNTİHAL DÜZELTME VE BENZERLİK ORANI DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ
İntihal Düzeltme Nedir?
- İntihal düzeltme ya da benzerlik oranı düşürme, referans kaynak olarak kullandığınız çalışmanın metniyle sizin yazdığınız metin arasındaki benzer cümleleri, anlam bütünlüğünü koruyarak ve akademik kalitesini bozmadan cümle yapısını değiştirip eş anlamlı kelimeler kullanarak yeniden yazmak ve bu sayede benzerlik oranını yönergelerde belirtilen orana düşürmektir. Benzerlik çıkan paragraftaki cümleler Turnitin raporunda boyalı olarak gösterilmektedir. Benzerlik oranını düzeltmek için, gerekli revizyonları yapıp sisteme tekrar yükleyerek benzerlik oranının düşüp düşmediğini yeniden kontrol ederek istenilen orana düşene kadar revizyona devam edersiniz. Turnitin'de benzerlik, bir kaynaktan referans kullanmış olmasanız bile sistemin arşivinde kayıtlı herhangi bir cümlenin tesadüfen benzer olmasıyla da gerçekleşebilir. Bu yeniden yazım sürecinde mutlaka yazım dilinin gramer kurallarına uyulmalı, konuyla ilgili teknik terim ve kavramları değiştirmemeye dikkat etmelisiniz.
İntihal Oranı Neden Düzeltilmeli?
- Öncelikle intihal yapmak hem bir suçtur, hem de etik değildir. Bununla birlikte intihal kavramı aslında kaynak göstermeden izinsiz olarak başkasının yazısını kendi yazınızda kullanmaktır. Benzerlik ise, kaynak göstermiş olsanız bile cümleyi aynen yazdıysanız ya da ufak değişiklikler yaptıysanız cümledeki benzer kelime sayısıdır. Bu benzerlik, orana göre farklı renklerle gösterilmektedir. YÖK tarafından da tüm akademik çalışmalar için yayınlanmadan önce Turnitin raporunun alınması şart koşulmuştur.
Turnitin İntihal Oranını Nasıl Hesaplıyor?
- Üniversiteler akademik çalışmaları Turnitin sistemine kaydettikçe Turnitin sisteminde devasa bir arşiv oluşmaktadır. Ayrıca Internet'teki tüm yazılar ve geçmişte yazılmış metinler de bu devasa arşivde toplanmaktadır. Sizin yazdığınız metin sisteme yüklendiğinde sistem bu arşivdeki cümlelerle karşılaştırıp hangi kaynaktan kaç kelimenin benzer olduğunu hesaplar. Benzerlik gösteren sözcük sayısı toplam kelime sayısına bölünerek benzerlik ya da intihal oranı hesaplanır.
Turnitin İntihal Oranını Nasıl Düzeltebilirsiniz?
- Turnitin raporunda boyalı olarak benzer olduğu gösterilen cümle veya paragrafları, anlamını bozmadan, cümle yapısını değiştirerek ve eş anlamlı kelimeler kullanarak yeniden yazın. Bunu yaparken, akademik yazım kalitesinin korunması adına teknik terim ve kavramları doğru ve yerinde kullanın. Ayrıca gramer kurallarına dikkat ederek yazın.
- Çalışma metninizi çok dikkatli bir şekilde okuyup analiz ettikten sonra tekrar yapılan cümleleri çıkartın ya da benzer cümle kalıpları için kısaltmalar kullanın. Eksik gördüğünüz noktalarda yeni orijinal paragraflar ekleyip metni zenginleştirin. Başka bir kaynaktan aldığınız güncel olmayan rakamlar yerine en güncel rakamları kullanıp kendi tablolarınızı oluşturun.
- Birebir aynen yazılan, değiştirilemeyecek kanun maddeleri, yönerge ve tanımlar gibi metinleri çift tırnak içine alırsanız, eğer ayarlarda çift tırnak alıntılar exclude yapılarak Turnitin'de taratılırsa benzerlik oranını düşürebilir; ancak bunu pek tavsiye etmiyorum. Danışmanların çoğu zaten bu ayarı exclude yapmıyor, ayrıca hatalı benzerlik oranları çıkmasına neden olabilir. Bazı danışmanlar da bu tür durumlarda müsamaha göstererek %25-30 gibi benzerlik oranlarını kabul edebiliyorlar.
Yorumlar
Yorum Gönder